Göncöl

Göncöl

A Göncöl Szellemtudományi Szabadegyetem a Javas Hagyományőrző Kör (www.javas.hu) szellemtudományi, gyakorlatorientált iskolája, mely azzal a céllal jött létre, hogy utat mutasson hallgatóinak az egyetemes hagyományon, őstudásokon, szellemi javakon keresztül az önismerethez, vagyis a tudatosság által megvilágított, rendezett, harmonikus életvezetés felé. ... Tovább »

Asztrológia

Asztrológia

A Hermetikus asztrológia az asztrológiának olyan irányzata, ami az önismereti elemeket helyezi előtérbe. Ezért a képzés során komoly hangsúlyt helyezünk arra, hogy a hallgatók saját születési képletük vizsgálatán keresztül szerezzenek tudást, tapasztalatot arról, hogy az asztrológia működik, működtethető – segítségével a hallgatók megismerhetik önmagukat, hajlamaikat. ... Tovább »

Jóga

Jóga

A foglalkozások gyakorlati és elméleti részből állnak. A tematikában a gyakorlat és az elmélet összehangolt, a hallgatók élettani ismereteiket egyre bővítve fejlődnek jóga gyakorlataikban, a kettő egymásra épül. ... Tovább »

Általános Rendszerező Élettan

Általános Rendszerező Élettan

Azt állítani, hogy a semmiből egy új gyógyászati irányzatot teremtettünk a Javasgyógyászat megfogalmazása, illetve világképének bevezetése, köztudatba emelése által, nem fedné a valóságot. .... Tovább »

Hagyomány

Hagyomány

A hagyomány tanszék korábbi, A magiar hagyomány világképe és az Egyetemes Hagyomány három-három évfolyamának előadásai internetes/levelező tagozatokon hozzáférhetőek és DVD-én is megvásárolhatóak. .... Tovább »

 

Általános Rendszerező Élettan

JAVASGYÓGYÁSZAT

Általános rendszerező élettan

Azt állítani, hogy a semmiből egy új gyógyászati irányzatot teremtettünk a Javasgyógyászat megfogalmazása, illetve világképének bevezetése, köztudatba emelése által, nem fedné a valóságot. Nemcsak azért, mert mint sajátosan a magyar kultúrához kötődő gyógyászati mód, már több ezer évre tekint vissza, hanem azért is, mert bár csak közvetett bizonyítékok maradtak fent az ősi gyógyítók ismereteiről, de a felszín alatti tudás a mai napig élő módon átszövi a modern gyógyászatot és a hétköznapokat egyaránt. Számunkra nem maradt más feladat, mint megszólítani, újraéleszteni tetszhalott állapotából ezt a gyógyítói világképet, amely túl a gyógyításon arra is megtanítja a vele foglalkozót, hogy miként és miért lehet és kell helyesen élni, szabadon, külső szabályzók nélkül.A javasgyógyászat, túl azon, hogy természetes módszereivel megoldást kínál az egyensúly helyreállítására, vagyis gyógyít, kiváló példa arra, hogy hogyan válik a gyógyítás folyamata szellemi úttá gyógyító és gyógyított számára. Utat mutat a tökéletesedéshez, és megtanít boldogan élni. Aki megismeri és megérti mindazon ismereteket, amelyeket e világkép kínál, az megérti a régi kínai mondást is, hogy: „a jó orvosnak üres a rendelője”. E gyógyászati rendszer annak ellenére, hogy a jelenlegi gyógyítói világképpel ellentétes alapállásúnak látszik, nem kirekesztő, hanem egységre törekvő. Összeköttetést biztosít a különböző természetgyógyászati irányzatok és a modern orvoslás területei között úgy, hogy azoknak, akik tényleg önmaguk és embertársaik gyógyítói szeretnének lenni, a lehető legteljesebb tudás és az egyetemes látásmód elérésének lehetőségét nyújtsa.
Nem titkolt, hogy a restauráció során a keletinek tartott indiai és tibeti gyógyászati rendszereket, hívtuk segítségül, de miközben elmélyültünk e témakörben, csodálattal kellett észrevennünk, hogy a magyar nyelv és az ősi gyógymódok által hordozottan mindazok az elemek és elvek megtalálhatók az újjáéledő javasgyógyászatban, amelyek a keleti rendszereknek is az alapjait és részleteit képezik. Természetesen ez nem csoda, hiszen az ember életében zajló folyamatok alapjaiban véve az egész földkerekén ugyanazokon az elveken alapszanak ma is, úgy, mint régen. Magyar nyelven megszólaltatva ezek az ismeretek már nem idegenül hangzó, csak körbeírva magyarázható fogalmakként jelentkeznek, hanem természetesen, a hétköznapi ember számára is magától értetődően.
Mindez lehetőséget biztosít arra, hogy e rendszer széles körben újra elterjedjen, meghonosodjon, valamint alapot képezzen a ténylegesen gyógyító, a betegséget megelőző, az egészséget folyamatában megőrizni tudó világkép újjáépítéséhez.

dr. Kmeth Sándor

Tematika

Ajánlott irodalom

Mireisz László: Javaskönyv
Miresz László: Jógama

Dr. David Frawley – Dr. Vasant Lad: Gyógynövény jóga
Rápóti-Romváry: Gyógyító Növények
Melliusz Péter: Herbárium
Varró Aladár Béla: Gyógynövénylexikon

Dr. Simoncsics Péter: Betegségeink jelei (Távol-keleti diagnosztika)
Dr. Vasant Lad: Ayurvéda – Az öngyógyítás tudománya

Javasgyógyfa

Dr. Shan Tung Hsu: Jin és jang a szerelemben (kötelező)
Benjamin Hoff: Malacka és a tao
Caroline Humphrey: Építészet és vallás
Szilárdi Réka: Az istenek kapuja (A világ szent helyei)
Benjamin Hoff: Micimackó és a tao
Jon Sandifer: Feng shui asztrológia


 

Dr. Kmeth Sándor: HERBÁRIUM